Slik gjør du det godt på et jobbintervju

Alle skal en eller annen gang i livet søke jobb. Jeg vet av egen erfaring at det ikke alltid er like lett å vite hvordan man skal forberede seg, eller hvordan man skal fremstå om man blir kaldt inn til intervju.

Her er noen enkle tips til hvordan du gjør et godt jobbintervju:

Vær ærlig: Dette er viktig! Om du prøver å være noen du ikke er vil det bli oppdaget. Det vil også gå ut over deg senere i jobben fordi da blir du nødt til å vise hvem du egentlig er. Du kan ikke gå hele jobb livet ditt å late som om du er noen du ikke er. Det vil gå ut over helsen din å du vil bli mye mer sliten å trøtt.

Beskriv deg selv: “Jeg er like god til å jobbe alene som i grupper, omsorgsfull og utadvendt” Dette er noe mange av oss hadde sagt om vi hadde fått det spørsmålet. Men arbeidsgiveren har hørt det før. Bruk fantasien og kom på noe litt annerledes. Bruk interessene dine, noe du har drevet mye med. Har du spilt fotball så si du har god utholdenhet og jobber godt i team, har du gått i korps si du kan lese noter og lytte til andre. Det er så mye du kan si som ikke har blitt sagt før. Klarer du å komme på noe litt originalt vil arbeidsgiven huske deg, og du har større sannsynlighet for å få jobben dersom resten av intervjuet ditt er bra. “Jeg har god utholdenhet og kan holde ut lenge før jeg blir sliten, jeg er god til å prestere når jeg må, men er og god på å prestere over lengre tid. Jeg er villig til å jobbe hardt for det jeg liker og om jeg ikke liker det jobber jeg for det likevel, for viljestyrken min er så sterk”

Kleskode: Kle deg litt i samme stil som de der du søker jobb. Skal du jobbe på kontor tar du på deg noe litt staslig, ikke kom med Caps, daffe bukse og en svær hettegenser. Skal du søke jobb på klesbutikk tar du på deg litt klær fra denne butikken, noe litt kult, da vil de tenkte at du  har vært der før og vet litt hvordan det er der. Førsteinntrykket har mye å si, så pass på at du er litt fikset å ser litt bra ut. Men, utseendet har ikke så mye å si på om du får jobben eller ikke.

Sett deg inn i jobben: Før du søker jobben vil det være lurt å sjekke litt rundt hva jobben går ut på. Hvordan arbeidstidene er, hvor du må jobbe og hvordan du må jobbe. Da har du mulighet til å skrive inn i søknaden din at du kan jobbe på natten om det må til, eller at du kan reise om du må det. Det vil også hjelpe deg på jobbintervjuet. Om arbeidsgiveren spør deg om noe innen for jobben og du ikke kan svare vil det se dårlig ut. Selvfølgelig lærer du dette etter hvert. Men om du kan det allerede før du starter har du et godt utgangspunkt.

Ikke ha mye fravær: Dette er noe av det viktigste. Om du har flere uker eller måneder fravær på videregående, og du ikke kan dokumentere det med sykehus papirer, lege papirer, tannlege papirer, osv. vil dette se veldig dårlig ut. Da risikerer du å ikke en gang bli plukket ut til intervju. Noen arbeidsgivere ser på fraværet før de leser resten av søknaden din. Så pass ekstra godt på å komme deg på skolen om du ikke er super syk, og få papirer fra sykehuset og legen på alle timene du har vært der. Da har du dokumentasjon på at du var mye syk det året, eller knakk et ben som ikke ville gro.

Ikke hopp over perioder i CV’n din: Når du skriver om deg selv og hva du har gjort de siste årene, ikke plutselig hopp over noen måneder. Om du var på tur disse månedene, så skriv det. Ellers vil arbeidsgiver ikke få vite hva du gjorde i denne perioden og alle vet at det kan svirre mye rart oppi hodene våre når vi ikke vet hvordan ting egentlig er. 

Skriv en bra søknad og ha en god CV:  Søknaden har en hel del å si på om du blir kalt inn til intervju eller ikke. Hvis du skriver noe som gjør at du skiller deg ut, så vil søknaden bli husket, men husk at du må skille deg ut positivt.

Skryt over deg selv:  Det er viktig at du forteller om deg selv fra din beste side, og når du skal si din dårligste egenskap, prøv å vinkle det over til noe positivt. Si du er veldig nøye med ting du gjør og at du ikke klarer å legge noe fra deg før det er perfekt, at du ikke stresser og at dette gjør at du jobber bedre.

Her finner du mange fine CV maler.


4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg